POLECAMY

17 przepisów na doskonałe ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi powinno być cienkie, delikatne i odpowiednio doprawione – sprawdź jak je przygotować idealnie!

/ 2 miesiące temu
17 przepisów na doskonałe ciasto na pierogi fot. Fotolia

Ciasto na pierogi przygotowane na bazie mąki pszennej, razowej lub owsianej znakomicie komponuje się ze słodkim lub wytrawnym farszem. Zrobione z dodatkiem masła, jajka oraz soli i pieprzu smakuje idealnie. Kluczem do elastycznego ciasta jest ciepłe mleko, które dodajemy do maki podczas ugniatania. Sprawdź wersję, która odpowiada Ci najbardziej!

Ciasto na pierogi z jagodami

Oto składniki na ciasto na pierogi z jagodami:

  • 3 szklanki jagód
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami?

W misce dokładnie mieszamy wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy mleko do garnka. Zagotowujemy z masłem do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na stolnicy ugniatamy dokładnie ciasto do momentu aż będzie gładkie i zwarte. Przygotowujemy w osobnym garnku nadzienie jagodowe. Gotujemy cukier z jagodami i dokładnie mieszamy. Ostudzamy całość. Ciasto rolujemy na cienki placek. Wykrawamy kółeczka i wkładamy zimne nadzienie. Zlepiamy delikatnie brzegi i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy po 8 minutach od wypłynięcia.

Ciasto na pierogi z jajkiem

Oto składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:

  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Jak zrobić ciasto na pierogi z jajkiem?

Przesiewamy mąkę, dolewamy ciepłe mleko, olej, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rolujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy kółka o średnicy szklanki. Dowolnie wybrane nadzienie wkładamy do środka i zlepiamy wszystkie brzegi. Gotujemy całość w osolonej wodzie. Następnie podajemy według uznania z dodatkiem jogurtu lub innej okrasy.

Ciasto na pierogi z masłem

Oto składniki na ciasto na pierogi z masłem:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wkładamy wcześniej przesianą mąkę do miski i zagniatamy razem z masłem. Dosypujemy sól i pieprz. Całość ugniatamy przez około 10 minut do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Rolujemy i wykrawamy drobne kółka. Nadziewamy dowolnym farszem i zagotowujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie. Możemy je dodatkowo zapiec w piekarniku przez 10 minut dla uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)