Składniki
-
- 2 małe pętka kiełbasy
- 1 papryka
- 2 średnie cebule
- 6-7 dużych pieczarek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayene i papryki ostrej
- gałązka majeranku i bazylii
- świeża natka pietruszki
- łyżeczka suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki kroimy w średniej wielkości kawałki, ziemniaki w dużą kostkę. Obsmażamy oddzielnie na patelni na odrobinie oleju i kolejno przekładamy do garnka. Podlewamy 400-500 ml wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy. Danie często mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie (ale nie rozciapciane), wówczas potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.