Chili con carne

Tradycyjne danie amerykańskiej kuchni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chili con carne
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • po 3 łyżki koncentratu pomidorowego i keczupu
  • szklanka bulionu
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • sos tabasco
  • mielona ostra papryka
  • mielony kmin
  • mielona kolendra
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chili con carne!

  1. Boczek posiekaj, zrumień na oleju.
  2. Dodaj mięso, przesmaż mieszając.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość smaż chwilę na silnym ogniu.
  4. Dodaj pomidory, koncentrat, keczup i bulion oraz przyprawy.
  5. Duś około 30 minut pod przykryciem.
  6. Fasolę przepłucz na sicie. Odsączoną dodaj do potrawy.
  7. Całość duś jeszcze 10 minut, dopraw.

Zobacz też nasze przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
a gdzie kmin rzymski- podstawowa przyprawa?! i osobiscie nie dodaje boczku, ale to kwestia gustu