Calzone z warzywami, pieczarkami i szynką

Calzone przed wstawieniem do pieca nakłuj widelcem – przez otworki wydostanie się para wodna z farszu.

DRUKUJ PRZEPIS
Calzone z warzywami, pieczarkami i szynką
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • sól

Nadzienie:

  • 2 kolorowe papryki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 20 dag mrożonych liści szpinaku
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag pokrojonej szynki
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • oregano
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
Krokiety z pieczarkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli, wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dolej 200 ml letniej wody, przykryj i odstaw na 30 min. Wyrób ciasto, dodaj pod koniec oliwę. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki. Dodaj szpinak. Warzywa smaż na oliwie, mieszając, 5 minut, ostudź.
  3. Do warzyw dodaj szynkę. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem. Farsz wymieszaj z parmezanem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Wykrój z  niego 4 prostokąty. Ułóż na nich farsz. Brzegi ciasta posmaruj wodą, zlep duże pierogi. Piecz 30 minut (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)