Calzone z warzywami

Pyszny pomysł na bezmięsny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Calzone z warzywami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 725 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej wody
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
Farsz:
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 10 dag zblanszowanych liści szpinaku
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 10 dag mozzarelli
  • 10 dag twardej fety
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz przepis na calzone z warzywami!

  1. W wodzie rozpuść drożdże i cukier.
  2. Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany.
  3. Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź.
  5. Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem.
  6. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą.
  7. Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki.
  8. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg.
  9. Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 250 stopni C.

Zobacz inne pomysły na wegetariańskie dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)