Calzone z papryką i szynką

Dodaj też czosnek i mozzarellę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Calzone z papryką i szynką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3 dag drożdży (w zimie 4 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskie
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Na farsz:
  • 30 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli porwanej na kawałki
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mąka do posypania stolnicy
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na calzone z papryką i szynką!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. W wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem.
  3. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty.
  4. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
  5. Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie na 3 łyżkach oliwy przesmaż papryki z cebulą i czosnkiem.
  7. Przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  8. Na reszcie oliwy przesmaż szynkę.
  9. Połącz z papryką, dopraw solą, pieprzem, oregano.
  10. Ciasto podziel na dwie części, uformuj cienkie placki, obłóż farszem, posyp serem, zlep brzegi, formując wielki pieróg.
  11. Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze  250 stopni C.

Zobacz inne pomysły na smaczny obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)