POLECAMY

Calzone z mięsem

Prosto z Włoch!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Calzone z mięsem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • płaska łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży
  • letnia woda
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Obłożenie:  

  • po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej  papryki  
  • 40 dag mielonej wołowiny  
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku  
  • 20 dag mozzarelli  
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • łyżka oliwy  
  • tymianek  
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić calzone z mięsem!

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanki wody.
  2. Wymieszaj z mąką białą i razową, dodaj sól i oliwę.
  3. Zarób, dolewając taką ilość ciepłej wody, by uzyskać elastyczne, miękkie ciasto.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  5. Papryki pokrój w średnią kostkę.
  6. Przesmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż na talerz.
  7. Na reszcie oleju usmaż mięso z posiekanym czosnkiem.
  8. W trakcie smażenia mięso mieszaj widelcem, aby rozbić na mniejsze kawałki.
  9. Połącz z papryką, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
  10. Ciasto podziel na pół. Rozciągnij na dwa prostokąty.
  11. Placki posmaruj sosem, na połówce każdego placka połóż farsz, posyp pokrojonym na kawałki serem.
  12. Farsz przykryj wolną częścią ciasta i zlep brzegi.
  13. Calzone ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch lekko natnij i posmaruj oliwą.
  14. Piecz 20 minut w temperaturze 250°C.

Zobacz też nasze przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)