Calzone z grzybami

Pizza w kształcie pieroga z pysznym nadzieniem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Calzone z grzybami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej białej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
  • 10 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • letnia woda
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz:
  • 15 g suszonych podgrzybków 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 25 dag
  • pieczarek
  • 25 dag boczniaków
  • sól
  • pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na calzone z grzybami!

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanki letniej wody.
  2. Wymieszaj z mąką białą i razową, dodaj sól i oliwę.
  3. Zarób, dolewając taką ilość ciepłej wody, by uzyskać elastyczne, miękkie ciasto.
  4. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Grzyby suszone posiekaj i gotuj w lekko osolonym mleku.
  6. Cebulę pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną oliwę z masłem.
  7. Dodaj sól, pieprz i duś pod przykryciem kilka minut.
  8. Pieczarki i boczniaki pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli.
  9. Dodaj też odsączone podgrzybki.
  10. Całość duś przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, ostudź.
  11. Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na kawałki.
  12. Każdy rozwałkuj, podsyp mąką.
  13. Na środek placka połóż farsz, brzeg posmaruj wodą, złóż na pół i zlep.
  14. Wierzch calzone natnij w kilku miejscach i piecz przez 15-20 min w temperaturze 200 st. C.

Zobacz inne przepisy z grzybami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)