Kruche mięso idealne na obiad - sprawdź nasze przepisy na bitki wołowe

Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, które smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw – sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Kruche mięso idealne na obiad - sprawdź nasze przepisy na bitki wołowe fot. Fotolia

Bitki wołowe przygotowywane z udźca, łopatki lub ligawy to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso delikatnie rozbijane tłuczkiem podczas duszenia w sosie rozpada się i wręcz rozpływa się w ustach. Bitki wołowe z grzybami, bitki wołowe w sosie własnym lub musztardowym świetnie sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość – sprawdź nasze przepisy!

Bitki wołowe w sosie własnym: przepis

Oto składniki na bitki wołowe w sosie własnym:

  • około 700 gram mięsa wołowego
  • papryka słodka w proszku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 średnie cebule
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 szklanki wywaru mięsnego

Jak zrobić bitki wołowe w sosie własnym?

Mięso wołowe kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbijamy każdy tłuczkiem. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Obtaczamy mięso w mące wymieszanej ze słodką papryką - obsmażamy z każdej strony przez minutę. Siekamy cebule i podsmażamy razem z mięsem. Bitki wołowe zalewamy dwiema szklankami wywaru mięsnego. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy całość przez 50 minut do miękkości. Bitki wołowe podawane z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty zyska zwolenników klasycznych polskich dań.

Bitki wołowe z grzybami: przepis

Oto składniki na bitki wołowe z grzybami:

  • 500 gram wołowiny ( najlepiej udziec wołowy)
  • mrożone lub świeże grzyby
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 5 liści laurowych
  • ziarenka ziela angielskiego

Jak zrobić bitki wołowe z grzybami?

Mięso z udźca wołowego kroimy na cieńsze plastry i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Obtaczamy w przyprawach i obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przekładamy mięso do rondla i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Dla uzyskania kremowego i delikatniejszego w smaku dania, możemy doprawić odrobiną śmietany lub jogurtu.

Bitki wołowe w sosie musztardowym: przepis

Oto składniki na bitki wołowe w sosie musztardowym:

  • 700 gram wołowiny
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki wywaru mięsnego

Jak zrobić bitki w sosie musztardowym?

Mięso wołowe kroimy na cieńsze plastry. Smarujemy mięso musztardą i obtaczamy mąką z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy z obu stron przez minutę do zbrązowienia. Siekamy drobno cebulę i smażymy razem z mięsem. Do mięsa dolewamy wodę i wywar mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Bitki wołowe klasycznie podawane z ogórkiem kiszonym i kasza gryczaną idealnie smakuje z sosem musztardowym.

Zobacz inne przepisy na obiad

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)