Bakłażany z mięsem

Z kaszą, serem, czosnkiem i pomidorami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bakłażany z mięsem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 niewielkie bakłażany
  • 5 dag kaszy gryczanej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki chili
  • jajko
  • 100 g sera żółtego, najlepiej typu cheddar
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: bakłażany z parmezanem
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bakłażany z mięsem!

  1. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, miąższ ponacinaj w kratkę, nie naruszając skórki, posyp solą, pieprzem, posmaruj oliwą.
  2. Ułóż na blaszce rozcięciem do góry i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij posiekaną cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  5. Włóż mielone mięso i obsmaż przez 5 minut, co chwilę mieszając.
  6. Wlej 1/4 szklanki wody i odparuj.
  7. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i cukier dopraw, gotuj 10 minut.
  8. Wyjmij bakłażany (nie wyłączaj piekarnika), łyżeczką wybierz miąższ pozostawiając centymetrowy brzeg.
  9. Wyjęty miąższ posiekaj i dodaj do farszu.
  10. Dopraw oregano i chili.
  11. Smaż przez 5 minut, dodaj dobrze odsączoną kaszę gryczaną i smaż przez 2 minuty.
  12. Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
  13. Jajko roztrzep w głębokim talerzu, dodaj starty ser, wymieszaj.
  14. Spód bakłażanów posmaruj oliwą i ułóż na blaszce.
  15. Nałóż farsz, skrop wodą, polej masą serowo-jajeczną.
  16. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Zobacz inne przepisy z bakłażanem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
robiłam te bakłażany z mięsem i są ok
/rok temu
bakłażany z mięsem to mój kulinarny must-have