Aromatyczny kurczak w ziołach

Świetna inspiracja na obiad dla całej rodziny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczny kurczak w ziołach
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 szt. pałek z kurczaka 
  • 6 szt. skrzydełek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 posiekanych listków szałwii
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Olej wymieszaj z suszonymi i posiekanymi świeżymi ziołami i przyprawami.
2. Opłukane mięso włóż do marynaty, przykryj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Następnie pałki i skrzydełka z kurczaka ułóż na blaszce.
4. Podlej 1/4 szklanki wody i piecz 30 minut w temp. 200 st. C, polewając powstałym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)