Risotto - przepis

Pomysł na smaczne danie z ryżu, wzbogacone intensywnym smakiem szafranu!
Weronika Kwaśniak / 01.11.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Risotto - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 375 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag ryżu
  • 4 łyżki masła 
  • cebula
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 10 dag startego parmezanu
  • szklanka groszku
  • mała papryka
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła.
2. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj ryż.
3. Smaż, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
4. Dodaj wino, smaż, aż płyn odparuje.
5. Wsyp szczyptę szafranu i mieszając, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu.
6. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż.
7. Po 30-45 min zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki masła i parmezan.
8. Dopraw do smaku.
9. Dodaj podgotowany groszek i pokrojoną, podsmażoną paprykę.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA