Amerykańskie gołąbki

Te oryginalne kotlety doskonale smakują z gęstym sosem z suszonych grzybów albo sosem pieczarkowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Amerykańskie gołąbki
A. Rogalski
Liczba porcji: 14
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na kotleciki:

  • 70 dag mielonego mięsa
  • 20 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag tartej bułki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • olej do smażenia kotletów
  • natka pietruszki do posypania
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kapustę podlej niewielką ilością osolonej wody i gotuj, aż będzie miękka. Osącz i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni roztop masło, zeszklij cebulę z kapustą. Ostudź, dodaj do mielonego mięsa. Wymieszaj z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką oraz jajkami. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Uformuj nieduże kotlety, obtocz w tartej bułce. Usmaż z obu stron.
  2. W rondelku przesmaż mąkę z masłem. Dodaj koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 szklankach bulionu warzywnego z kostki. Zagotuj, mieszając. Dodaj śmietanę. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.
  3. Kotlety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polej sosem. Zapiekaj w piekarniku 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)