Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na aromatyczną gęś z sałatką fasolowo-kapuścianą!

/ 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
Do gęsi:
  • 1 gęś zatorska około 5 kg
  • sól i pieprz
  • majeranek

Na sałatkę:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy)
  • 2 duże białe cebule
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej)
  • dużo białego pieprzu
Przygotowanie:

Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną!

  1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka).
  2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
  3. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez około 3 godziny.
  4. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku.
  6. Podbierz jednak chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
  7. W czasie pieczenia zrób sałatkę: ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  8. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
  9. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę.
  10. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby aż ociekała.
  11. Podawaj gęś obłożoną sałatką na półmisku.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Zobacz inne przepisy na dania z gęsiny:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ (10)
KOMENTARZE (10)
A_2016/5 miesięcy temu
lipny ten przepis ges sie spiekla wysuszyla mimo ze skróciam czas pieczenia i obnizylam temperature ODRADZAM
franek kimono/9 miesięcy temu
uboga ta ges pani Gesler i jeszcze ten czosnek na wierzchu to chyba po zydosku nie po polsku. Poza tym to polewanie . Ja konczylem gastronomika dawno . Otwieranie piekarnika rowna sie wychladzanie piekarnika czyli dluzszy czas pieczenia a co za tym idzie wysuszanie miesa i taka mistrzyni kuchni tego nie wie . No coz radze sie doksztalcic.
bs/10 miesięcy temu
u góry z prawej strony pisze-1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach,2 szkl.ugotowanej fasoli itd.pozdrawiam
xxx/10 miesięcy temu
Jak ktoś nie potrafi troszkę pomyśleć,to już nic się na to nie pomoże....jak ktoś lubi może pokroić surowe ziemniaki i fasole,wg uznania.a czy to zje..... Nie którym trzeba jak dzieciom chyba wypisać krok po kroku,a może ktoś zapyta ile razy tą gęś polewać tłuszczem trakcie pieczenia????
wpotega/rok temu
tutaj Roman ma rację, wszystko jest napisane . W szarej ramce pod tytułem: "Tego potrzebujesz" są wymienione wszystkie składniki zarówno dotyczące pieczenia gęśi jak i zrobienia sałatki. Ziemniaki gotowane w mundurkach, kapusta ukiszona, a fasola ugotowana. Punkt 11 z kolei mówi co zrobić z sałatką : obłożyć nią gęś na półmisku wokoło. Jaśniej się chyba nie da.
kukaspas/rok temu
a na zdjęciu na gęsi czosnek.... a w przepisie o nim ani słowa!!! ?????????
Kirło/rok temu
gosia ma rację, z przepisu jedynie można się domyślić co z tymi ziemniakami, kapustą i fasolą zrobić. Farsz? Może pod gęś, albo nad? A może osobno? roman, pomyśl ile można z tego tekstu zrobić kombinacji.
roman/rok temu
Gosia, wszystko jest napisane w przepisie, trzeba czytać ze zrozumieniem, chyba że myślenie sprawia Ci ból.
gosia/rok temu
a co z tymi ziemniakami i fasola zrobic? na surowo w tluszczu podawać? ;)
fedyx111/2 lata temu
gęś pieczona to idealny obiad na Boże Narodzenie:) zwłaszcza jeśli Magda Gessler go poleca:)
POKAŻ KOMENTARZE (10)