Dynia zapiekana i faszerowana - przepis

Faszerowana dynia to świetny pomysł na zdrowy i smaczny posiłek.
Weronika Kwaśniak / 28.10.2013 13:30
DRUKUJ PRZEPIS
Dynia zapiekana i faszerowana - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,2 kg dynia hokkaido
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • olej
  • 25 dag mielonego z indyka
  • jajko
  • 10 czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • łyżka ostrej musztardy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, przekrój na 4 części, usuń miąższ z pestkami.
2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
3. Paprykę umyj, pokrój w małą kostkę.
4. Marchewkę obierz, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
5. Warzywa przesmaż na oleju, następnie ostudź.
6. Oliwki posiekaj na drobno.
7. Warzywa dodaj do mięsa razem z jajkiem, posiekanymi oliwkami i natką oraz tartą bułką.
8. Wymieszaj, dopraw do smaku musztardą i przyprawami.
9. Wydrążone łódeczki z dyni nadziej przygotowanym farszem, dobrze dociśnij.
10. Łódeczki ułóż na blaszce i delikatnie skrop olejem.
11. Piecz przez ok. 40 min w temp. 190 st. C.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA