20 dag mrożonego zielonego groszku, ew. puszka groszku
puszka czerwonej fasoli (ok. 30 dag)
szklanka przecieru pomidorowego
średnia cebula
3 ząbki czosnku
15 dag tartego żółtego sera
pokrojony szczypiorek
4 łyżki oleju do smażenia
sól
mielony pieprz
szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną z czosnkiem, następnie dodaj mielone mięso, smaż na małym ogniu ok. 5 minut i rozdrobnij widelcem, by nie było większych grudek.
Czerwoną fasolę osącz na sicie, opłucz, dodaj do mięsa razem z groszkiem i przecierem pomidorowym. Duś na małym ogniu ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki, dokładnie wymieszaj, po czym duś jeszcze 3 minuty na małym ogniu.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, osącz. Włóż z powrotem do garnka, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Możesz też całość chwilę podgrzać, mieszając, na mały ogniu. Nałóż makaron na talerze, posyp serem i pokrojonym szczypiorkiem.