Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze

Dodaj do wody w garnku trochę świeżych ziół - potrawy zyskają piękny aromat...
/ 12.06.2013 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 170 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 2 czubate łyżki curry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i zółtej papryki
  • kilka różyczek brokułu
  • 4 malutkie cukinie
Przygotowanie:
  1. Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój, tak aby otrzymać 4 porcje.
  2. Czosnek i chili oczyść, po czym drobno posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce. W miseczce połącz olej, chili, czosnek, curry oraz sos sojowy. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie ułóż mięso w naczyniu do gotowania na parze (parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 25–30 minut.
  3. Mniej więcej 8 minut przed końcem gotowania mięsa, włóż do naczynia umyte warzywa. Przed podaniem pokrój w plastry.
  4. Kurczaka w curry gotowanego na parze podawaj z ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym lub basmati.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA