Warzywa oczyść, pokrój w małą kostkę. Czosnek i chili posiekaj. Na połowie oliwy przesmaż warzywa z połową papryczki chili i czosnku. Podlej winem i chwilę duś, aż warzywa zmiękną, lecz nadal będą jędrne. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi oregano i bazylią. Dodaj posiekaną świeżą bazylię.
W garnuszku, na pozostałej oliwie, przesmaż resztę chili i czosnku. Wlej przecier pomidorowy, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 15 minut.
Płaty lasagne gotuj 8 minut w osolonym wrzątku. Osącz i lekko osusz. Na każdym płacie ułóż farsz i zwiń w roladki. Połowę sosu rozłóż na dnie żaroodpornej foremki, ułóż roladki, polej resztą sosu i posyp serem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj od razu.