Jeśli wolisz pikantne dania, przygotowuj karkówkę w ostrej marynacie. Zrób ją np. z czosnku, zielonych oliwek i kaparów albo musztardy, cebuli i odrobiny sosu tabasco.
Mięso rozbij kuchennym młotkiem na średniej grubości kotlety. Oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek i bazylię opłucz, posiekaj, zmiksuj z czosnkiem, wymieszaj z olejem.
Przygotowaną pastą natrzyj kotlety. Owiń je folią spożywczą lub włóż do zamykanego naczynia, wstaw na 2–4 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie leżało w marynacie, tym będzie bardziej aromatyczne).
Kotlety ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz ok. 4–5 min z każdej strony, przewracając, aby się nie przypaliło.