szklanka esencjonalnego bulionu wołowego (domowego lub z kostki)
szklanka piwa
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki
mielona papryka: słodka i ostra
zioła prowansalskie (rozmaryn, oregano, tymianek)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyj, pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż mięso i smaż je około 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Gdy będzie już przysmażone, odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, a do garnka dodaj obrane i opłukane szalotki, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę papryki, obrany i posiekany czosnek.
Dopraw ziołami i często mieszając, smaż na małym ogniu ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli i zrumieni. Do garnka wrzuć podsmażone wcześniej mięso, wlej bulion wołowy i duś mięso około 30 minut. Wlej piwo i duś razem kolejne 20 minut. Na koniec dopraw do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Udekoruj świeżymi ziołami.