Mąkę przesiej z cukrem i solą. Obłóż pokrojonym masłem, posiekaj. Dodaj jajko i śmietanę. Składniki posiekaj, zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię i chłodź 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm i średnicy większej niż forma (ok. 24 cm). Placek przenieś na wałku, ułóż w natłuszczonej i posypanej bułką formie. Nakłuj widelcem, piecz 10 minut (200 st.).
Fenkuły oczyść, opłucz, pokrój na paski, wyłóż na podpieczone ciasto, przekładając je plasterkami szynki. Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw mieloną gałką, solą i pieprzem. Nadzienie zalej masą jajeczną. Wierzch posyp startym ostrym serem. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.