Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis

Aromatyczne jarzyny zapieczone na kruchym spodzie, w drożdżowym pierogu lub masie ziemniaczanej z mlekiem będą smakować całej rodzinie.
/ 03.01.2013 09:57
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag mąki orkiszowej (chlebowej, ekologicznej)
  • 20 dag masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Nadzienie:

  • 2 fenkuły
  • 10 dag szynki dojrzewającej w plasterkach
  • szklanka śmietany 18-proc.
  • 4 jajka
  • 5 dag startego ostrego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z cukrem i solą. Obłóż pokrojonym masłem, posiekaj. Dodaj jajko i śmietanę. Składniki posiekaj, zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię i chłodź 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm i średnicy większej niż forma (ok. 24 cm). Placek przenieś na wałku, ułóż w natłuszczonej i posypanej bułką formie. Nakłuj widelcem, piecz 10 minut (200 st.).
  3. Fenkuły oczyść, opłucz, pokrój na paski, wyłóż na podpieczone ciasto, przekładając je plasterkami szynki. Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw mieloną gałką, solą i pieprzem. Nadzienie zalej masą jajeczną. Wierzch posyp startym ostrym serem. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
DRUKUJ PRZEPIS