Koreczki z rodzynkami - przepis

Koreczki śledziowe z rodzynkami to rybne danie, które możesz zaserwować gościom podczas świąt. Sprawdź przepis!
/ 11.12.2012 10:31
DRUKUJ PRZEPIS
Koreczki z rodzynkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 filetów śledziowych (z matiasów w sosie własnym)
  • 5 łyżek rodzynek
  • cebula
  • pół strąka marynowanej papryki
  • kieliszek białego wina
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki keczupu
  • szczypta cynamonu
  • czarny pieprz
  • gałązki koperku i plasterki cytryny

Marynata:

  • pół szklanki octu winnego
  • szklanka wody
  • liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • szczypta cukru
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: ocet, wodę i przyprawy zagotuj, ostudź. Filety opłucz, osusz,  zalej marynatą, przykryj i odstaw na kilka godzin. Umyte rodzynki zalej winem i odstaw do napęcznienia.
  2. Filety osącz, pokrój w długie paski, zwiń w koreczki, wkładając do środka każdego po kilka rodzynek. Zepnij wykałaczkami, ułóż na półmisku.
  3. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, keczup i resztę oleju. Dopraw cynamonem, cukrem i pieprzem. Sos wymieszaj, polej nim koreczki i schłodź. Udekoruj koperkiem i cytryną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA