Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie

W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Weronika Kwaśniak / 11.04.2016 03:01
DRUKUJ PRZEPIS
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe  
  • po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów  

Sos pomarańczowy:  

  • pomarańcza  
  • 3 łyżki białego wina  
  • 3 żółtka  
  • 3 łyżki masła klarowanego  
  • sól
  • biały i czarny pieprz  
  • szczypta cukru  
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szparagi z polędwiczkami!

  1. Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem.
  2. Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej, piecz w temperaturze 160°C przez 25 minut.
  3. Odetnij końce szparagów, gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
  4. Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem.
  5. Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru.
  6. Masło rozpuść w rondelku.
  7. Wlej żółtka z sokiem.
  8. Ogrzewaj, mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.
  9. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS