Pierogi z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 28.10.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 50 dag mąki
  • szklanka wrzątku
  • łyżka oleju

Na farsz:


  • 50 dag soczewicy
  • papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z soczewicą!

  1. Soczewicę ugotuj, aż będzie miękka (przez około 15 minut).
  2. W tym samym czasie przyrumień na patelni pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej posiekany czosnek, paprykę i duś przez chwilę, dopraw.
  3. Wymieszaj z soczewicą i natką.
  4. Z mąki, wrzątku i oleju zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
  5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką krążki.
  6. Nałóż na nie farsz, lep pierożki i gotuj we wrzątku.
  7. Podawaj z tłuszczem, przyrumienioną cebulką lub kwaśną śmietaną.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA