Naleśniki z serem - przepis składniki i przygotowanie

Smaczne danie obiadowe na słodko.
Weronika Kwaśniak / 02.06.2014 10:58
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z serem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • jajko
  • cukier wanilinowy

Na farsz:


  • 30 dag sera białego
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • skórka starta z cytryny
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na naleśniki z serem!

  1. Z mąki, mleka, jajka, cukru i szczypty soli przygotuj ciasto.
  2. Usmaż cienkie naleśniki.
  3. Ser ugnieć z cukrem, żółtkami, śmietaną.
  4. Naleśniki posmaruj serem, zwiń w ruloniki, pokrój ukośnie na kawałki.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż kawałki naleśników.
  6. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę i skórkę z cytryny.
  7. Mieszaniną polej naleśniki i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż masa się zetnie.

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS