Naleśniki z mięsem i pieczarkami - przepis, przygotowanie i składniki

Pomysł na obiad - prosty i sycący.
Weronika Kwaśniak / 17.02.2014 12:53
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z mięsem i pieczarkami - przepis, przygotowanie i składniki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Nadzienie:


  • 50 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki natki
  • biała część pora
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego tymianku
  • szczypta szałwii
  • pieprz
  • sól

Naleśniki:


  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • po szklance mleka i wody (zwykłej lub gazowanej)
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Sprawdź, jak przygotować naleśniki z mięsem i pieczarkami!
1. Mąkę przesiej.
2. Dodaj jajka, mleko, połowę wody i miksuj, powoli wlewając tyle pozostałej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
3. Dodaj olej lub oliwę i znów zmiksuj.
4. Przykryj, chłodź godzinę.
5. Wymieszaj - jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody, a jeśli za rzadkie - nieco mąki i zmiksuj.
7. Mięso zmiel.
8. Pora umyj, posiekaj.
9. Pieczarki pokrój i z porem przesmaż na maśle.
10. Dodaj tymianek, szałwię, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
11. Skrop winem i duś 10 min.
12. Dołóż mięso, podgrzewaj mieszając 3-5 min.
13. Przestudź, wymieszaj z żółtkami i zieleniną, dopraw.
14. Farszem napełnij naleśniki, zwiń jak gołąbki.
15. Panieruj w lekko ubitych białkach i bułce tartej, usmaż na oleju.

DRUKUJ PRZEPIS