Przepisy na cydr - 3 sprawdzone domowe przepisy

cydr przepis fot. Fotolia
Cydr to napój alkoholowy, przygotowywany na bazie przefermentowanego soku jabłkowego - zawartość alkoholu zazwyczaj oscyluje w granicach 4%.
Małgorzata Machnicka / 28.07.2020 14:22
cydr przepis fot. Fotolia

Przepis na cydr nie jest skomplikowany - wystarczą jabłka, drożdże specjalistyczne i pożywka dla drożdży. Od wina jabłkowego odróżnia go m.in. to, że nie jest doprawiany cukrem. Ma również mniejszą zawartość alkoholu, która może się wahać od 1,5% do 7%, a tym samym jest o wiele mniej kaloryczny od wina jabłkowego - 100 ml cydru ma około 35 kcal, a 100 ml wina około 45 kcal. Cydr może być niegazowany lub z bąbelkami. 

Kolor i aromat cydru, zależy przede wszystkim od gatunku wykorzystanych jabłek - najlepiej jest pomieszać kilka z nich - słodkie z kwaśnymi.

Spis treści:

  1. Podstawowy przepis na cydr
  2. Przepis na cydr z soku
  3. Przepis na cydr z jabłek domowy

Podstawowy przepis na cydr

Podstawą idealnego cydru jest mieszanka różnych odmian jabłek - najlepiej, jeśli przewagą są jabłka słodkie. 

Składniki:

  • 10 kg jabłek,
  • drożdże specjalistyczne do cydru,
  • pożywka dla drożdży.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce.
  2. Sok przelej do balonu, dodaj przygotowaną matkę drożdżową (przepis na opakowaniu) i pożywkę dla drożdży.
  3. Po 2 tygodniach zlej sok (po tym czasie powinien już przestać pracować) i pozostaw w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie.
  4. Po upływie tego czasu przelej alkohol do butelek. Domowego cydru nie powinno się przechowywać dłużej niż rok.

przepis na cydr
fot. Adobe Stock

Przepis na cydr z gotowego soku jabłkowego

Jeżeli chcesz, by cydr był musujący, do każdej butelki dodaj odrobinę cukru lub glukozy krystalicznej - 1 łyżeczka na półlitrową butelkę.

Składniki:

  • 10 litrów soku jabłkowego niefiltrowanego,
  • drożdże do cydru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym soku jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wytworzenia się bąbelków na powierzchni soku.
  2. Sok jabłkowy przelej do balona i dodaj do niego drożdże.
  3. Całość zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Po 2-3 tygodniach (aż sok przestanie pracować) gotowy cydr przelej do butelek.
  5. Odstaw w chłodne miejsce na około 3 tygodnie. 
  6. Gotowy cydr musujący najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Przepis na cydr z jabłek domowy

Składniki:

  • 10 kg jabłek,
  • 4 kawałki kory cynamonowej,
  • 6-8 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój na ćwiartki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce.
  2. Sok przelej do balonu, dodaj przygotowaną matkę drożdżową (przepis na opakowaniu) i pożywkę dla drożdży. Dorzuć korę cynamonową i goździki.
  3. Po około 2 tygodniach przefiltruj sok i pozostaw w chłodnym miejscu przez 3 tygodnie. 
  4. Cydr przelej do butelek. 

przepis na cydr z jabłek
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Redakcja poleca

REKLAMA