POLECAMY

5 kroków do zaparzenia idealnej kawy we włoskim stylu!

Dobrze dobrane składniki oraz dodatki, to podstawa idealnie skomponowanej kawy. Sprawdź, jak przygotować włoską Migdałową Mokkę, która z powodzeniem spełni rolę deseru!

/ miesiąc temu
5 kroków do zaparzenia idealnej kawy we włoskim stylu! fot. Fotolia

Dobrze zaparzona kawa jest kluczem do sukcesu w przypadku każdego aromatycznego cappuccino, mokki czy espresso. Odpowiednie ziarna oraz palenie pozwalają cieszyć się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem.

1. Wydobądź z ziaren to, co najlepsze!

Ekspres Saeco Xelsis wydobywa z każdego ziarna to co najlepsze. Jest łatwy w obsłudze oraz pozwala personalizować parametry kawy.

2. Skróć czas przygotowań o połowę!

Dzięki funkcjonalności LatteDuo możemy zaparzyć doskonały napój od razu dla dwojga, skracając tym samym czas przygotowań.

3. Dostosuj grubość zmielenia do napoju

Istotne jest, by dopasować grubość zmielenia ziaren do wykonanego napoju. To kluczowy proces w dążeniu do najlepszego aromatu. O smak kawy zadba też filtr AquaClean, który zapewnia parzenie kawy zawsze z krystalicznie czystej i wolnej od zanieczyszczeń wody oraz pozwala dużo rzadziej odkamieniać ekspres.

Ekspres Saeco Xelsis

Materiały prasowe

4. Eksperymentuj z dodatkami!

Możemy wykorzystać do tego bitą śmietanę, najlepiej tą przygotowaną samodzielnie, sosy oraz posypki. W zależności od tego, jaki chcemy uzyskać efekt, sprawdzi się również dodatek rumu, koniaku lub ajerkoniaku.

5. Ciesz się ulubioną kawą!

Możesz skorzystać też z przepisu przygotowanego przez baristę i trenera z Warsaw School Of Coffee, Marcina Kozickiego i wyczarować Migdałową Mokkę.

Mokka migdałowa

Materiały prasowe

Migdałowa Mokka

Składniki:

  • espresso
  • syrop migdałowy (10ml)
  • sos czekoladowy (10ml) lub ½ tabliczki czekolady
  • mleko
  • bita śmietana
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

najpierw przygotowujemy świeżo zaparzone espresso. Dolewamy dostosowaną do swoich potrzeb ilość syropu migdałowego i sosu czekoladowego. Wlewamy je po ściankach wysokiej szklanki tak, aby utworzyły wzorek. Wlewamy stopniowo kawę i uzupełniamy bitą śmietaną. Na koniec posypujemy pokruszonymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Rekomendowane ceny ekspresów Saeco Xelsis wynoszą:

SM7580/00 - 5599 PLN

SM7581/00 - 5819 PLN

SM7680/00 - 6489 PLN

SM7683/00 - 6709 PLN

SM7685/00 - 7609 PLN

Zobacz inne przepisy na deseryZobacz inne przepisy na kawę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 tygodnie temu
Ja przykładowo nie wyobrażam sobie mojego dnia bez filiżanki cappuccino. Moja znajoma już mi próbowała wytłumaczyć, że powinnam zrezygnować z jej picia, gdyż może zawierać sporo kalorii. Jednak w tym przypadku mi to zupełnie nie przeszkadza. Można powiedzieć, że jest ot już pewnego rodzaju uzależnienie. Specjalnie z tego powodu zaopatrzyłam się w nawet ekspres przeznaczony do mlecznych napoi z tej oferty krups.com.pl/
/miesiąc temu
Miałam nawyk picia kawy jak tylko otworzyłam oczy to nic że bolał mnie Żołądek i zbierało mi się na wymioty kawa musiała być od niedawna przerzuciłam się na herbatę Konopna z dodatkiem agrestu mięty i Płatków nagietka i faktycznie Wypływa dodatnio Żadnego zmęczenia bólu żołądka Itp Żadnego zmęczenia bólu żołądka itd. A pierwsza kawa to około jedenastej i to dla smaku bo nie jest mi niezbędna niestety przerzuciłam się na herbatę dopiero jak poczułam że organizm tego potrzebuje tą herbatę kupuje na konopiafarmacja pl