Zielone koktajle z rumem i whisky

Kruszony lód można zrobić, wrzucając kostki lodu do blendera. Dzięki temu szybciej uda ci się zrobić zielone koktajle.

DRUKUJ PRZEPIS
Zielone koktajle z rumem i whisky
A. Rogalski
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Zielona wyspa:

  • 60 ml irlandzkiej whisky
  • 30 ml likieru miętowego
  • 10 ml zielonego likieru ziołowego Chartereuse
  • kostki lodu
  • lód kruszony
  • sok z limonki
  • plasterek limonki
  • zielona wisienka koktajlowa
  • gałązka mięty
  • cukier

Mojito:

  • 40 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki
  • plasterki z 1/2 limonki
  • 3 duże liście mięty
  • 2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
  • woda sodowa
  • kostki lodu
  • lód kruszony
Aqua fresca z melona i ananasa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zielona wyspa:

Brzegi kieliszka zwilż sokiem z limonki, zanurz w cukrze, aby powstał na krawędzi cukrowy wianuszek. Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z kruszonym lodem. Przelej przez sitko do kieliszka. Dodaj kostki lodu. Udekoruj plasterkiem limonki, wisienką i gałązką mięty.

Mojito:

Liście mięty ugnieć z cukrem i sokiem z limonki (zamiast mięty można też dać listki świeżej bazylii – powstanie wtedy zupełnie nowy, choć podobny, trunek). Cukier powinien dobrze rozpuścić się w soku. Do wysokiej szklanki wsyp kruszony lód (jeśli nie masz kruszonego, wrzuć kilka kostek zwykłego lodu) i zalej białym rumem. Dolej sok z cukrem i miętą. Dopełnij szklankę wodą sodową i dodaj plasterki limonki. Udekoruj szklankę plasterkiem limonki, a do środka włóż gałązkę mięty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)