Wino z winogron domowej roboty

Jeśli jesteś koneserką win, może warto spróbować zrobić swoje własne? Przedstawiamy prosty przepis dla początkujących, bez użycia drożdży!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z winogron domowej roboty
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram winogron
  • kilogram cukru
  • 3-4 litry wody
Potrzebny sprzęt:
  • gąsior
  • mikser
  • korek
  • rurka (do fermentacji)
  • garnek
  • butelki z korkami
Kuchnia Gotujmy: napar z hibiskusa
Przygotowanie:
1. Umyj owoce i przebierz je dokładnie, tzn. poodrywaj od szypułek.
2. Winogrona zmiażdż np. za pomocą miksera (można oczywiście zrobić to ręcznie).
3. Wsyp owoce do gąsiora.
4. W 3-4 litrach wrzącej wody rozpuść cukier, dokładnie mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
5. Roztworem cukru zalej przygotowany w gąsiorze winogron.
6. Na gąsior załóż korek z rurką do fermentacji.
7. Po upływie mniej więcej 24 godzin wino zaczyna fermentować, można zaobserwować "ruch" w gąsiorze.
8. Kiedy wino przestanie się "poruszać", po upływie około miesiąca przelej je, tak aby wyrzucić owoce.
9. Zlej wino ponownie do gąsiora.
Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak, czy alkohol nie wymaga np. dosłodzenia.
W tym celu odlej mniej więcej 2 litry wina, podgrzej i rozpuść w nim cukier, a następnie wlej z powrotem do gąsiora.
10. Przechowuj wino w gąsiorze jeszcze przez 30-45 dni.
11. Po upływie tego czasu przelej wino do butelek i odstaw do leżakowania (najlepiej w piwnicy).
12. Alkohol najsmaczniejszy będzie po upływie mniej więcej 2 lat.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)