POLECAMY

Delikatne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na wino z jabłek

Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią w zaciszu swojego domu – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Delikatne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na wino z jabłek fot. Fotolia

Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany cieszy się uznaniem od dawna. Wykorzystując do tego drożdże piwowarskie lub winne możemy uzyskać zaskakujące efekty w połączeniu z cynamonem, anyżem lub goździkami. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczne wino z jabłek!

Wino z jabłek pokrojonych

Oto składniki na wino z jabłek pokrojonych:

  • kilogram jabłek
  • 2 litry soku jabłkowego
  • szklanka cukru
  • drożdże
  • cynamon
  • goździki

Jak zrobić wino z pokrojonych jabłek?

Dokładnie wyparzamy naczynia. Sok jabłkowy łączymy razem z cukrem i mieszamy. Następnie dodajemy laski cynamonu i anyżu. Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze plasterki i układamy w naczyniu do przygotowania wina. Następnie wsypujemy drożdże i delikatnie wstrząsamy całością. Odkładamy całość do fermentacji. Zostawiamy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy i smaku przecedzamy dokładnie i przelewamy do butelek. Wekujemy. Tak przygotowane wino z jabłek świetnie smakuje w towarzystwie owocowych deserów.

Wino z jabłek i rodzynek

Oto składniki na wino z jabłek i rodzynek:

  • drożdże piwowarskie
  • 6 kilo cukru
  • kilogram rodzynek
  • 2 kilo jabłek
  • sok z 5 cytryn
  • 3 szklanki mocnego naparu herbacianego

Jak zrobić wino z jabłek i rodzynek?

Na początku dokładnie sterylizujemy i wyparzamy naczynie do przygotowana wina. Dokładnie myjemy jabłka, wydrążamy środek i usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy naczynie owocami i gorącą wodą. Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do całości. Wlewamy napar herbaciany. Na koniec wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy przynajmniej raz dziennie. Po 3-4 tygodniach odcedzamy wino i przelewamy do butelek. Tak przyrządzone wino świetnie smakuje zarówno jako dodatek do deski serów, jak i deserów.

Wino z jabłek bez drożdży

Oto składniki na wino z jabłek bez drożdży:

  • 4 litry wody
  • 2 kg cukru
  • 2,5 kilo jabłek

Jak zrobić wino z jabłek bez drożdży?

Na początku obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i tłuczemy za pomocą wałka. Zagotowujemy wodę z cukrem i wlewamy do naczynia. Następnie układamy miąższ jabłek. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie i pozwalamy, aby rozpoczął się proces fermentacji. Następnie po tym czasie przecedzamy całość i przelewamy do butelek. Tak przyrządzone wino z jabłek możemy serwować schłodzone lub na ciepło z przyprawami korzennymi.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)