POLECAMY

Cierpka słodycz - sprawdź nasze przepisy na sok z aronii

Sok z aronii to zdrowy napój, który przygotujemy w zaciszu domu za pomocą sokownika – sprawdź nasze przepisy!

/ 6 miesięcy temu
Cierpka słodycz - sprawdź nasze przepisy na sok z aronii fot. Fotolia

Sok z aronii to bogate źródło witaminy C, B2 oraz kwasu foliowego, co sprawia, że warto włączyć go do swojej diety. Przygotowywany za pomocą blendera lub sokownika może być pasteryzowany na zimę i zamykany w słoiczki lub butelki. Korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i skutecznie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Sprawdź nasze przepisy na sok z aronii!

Sok z aronii z sokownika: przepis

Oto składniki na sok z aronii z sokownika:

  • 2 kilogramy świeżej aronii
  • pół szklanki cukru
  • woda

Jak zrobić sok z aronii z sokownika?

Aronię należy dokładnie umyć i obrać z resztek liści. Owoce wsypujemy do górnej części sokownika i zasypujemy cukrem. Następnie do dolnej wlewamy wodę. Po zagotowaniu sok należy zlać do wyparzonych wcześniej butelek. Tak przygotowany sok z aronii z powodzeniem możemy zawekować i przechowywać w butelkach i słoikach. Pasteryzacja trwa zwykle od 10-15 minut w zależności od wielkości naczynia, do którego przelaliśmy sok. Może być bazą do przygotowywania naturalnych galaretek lub nalewek.

Sok z aronii bez cukru: przepis

Oto składniki na sok z aronii bez cukru:

  • 6 kg owoców aronii
  • 6 szklanek wody

Jak zrobić sok z aronii bez cukru?

Najpierw oczyszczamy dokładnie owoce i pozbywamy się resztek szypułek. Za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego miksujemy owoce i dokładnie zalewamy wodą. Garnek z owocami ustawiamy na wolnym gazie i gotujemy przez około 10 minut. Następnie przesiewamy całość do miski przez sito. Dokładnie przeciskamy resztki owoców i miąższ. Tak przeciśnięty sok z aronii podgrzewamy przez 5 minut i przelewamy do butelek lub słoików. Słoiki lub butelki wekujemy w gorącej wodzie i przechowujemy. Tak przyrządzony sok z aronii idealnie nadaje się do nalewek lub różnych deserów. Świetnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Sok z aronii na zimę: przepis

Oto składniki na sok z aronii na zimę:

  • 3 kg aronii
  • 1,5 kilograma cukru

Jak zrobić sok z aronii na zimę?

Owoce aronii dokładnie oczyszczamy i pozbywamy się szypułek. Tak przygotowane przekładamy do górnej części sokownika i zasypujemy cukrem. Natomiast do dolnej części sokownika wlewamy wodę. Sokownik przekładamy na gaz i gotujemy owoce na wolnym ogniu. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok. Nie należy się spieszyć – powolne wypuszczanie soku przez rurkę skutkuje większą ilością soku. Tak przygotowany sok z aronii pasteryzujemy w gorącej wodzie w garnku. Wyparzone wcześniej słoiki wypełniamy sokiem. Dokładnie zaciskamy pokrywkę i po wygotowaniu stawiamy do góry dnem. Czas pasteryzacji to około 15 minut, w zależności od wielkości słoika. Sok z aronii doskonale nadaje się do deserów, baz sosów do mięsa lub jako lek na nadciśnienie tętnicze.

Sprawdź inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)