Sok z malin to niezastąpiony dodatek do herbaty, ciasta drożdżowego lub deserów na bazie jogurtu. Jego przygotowanie w domu jest banalnie proste, a smak nieporównywalny z tymi ze sklepu. Z kilograma malin otrzymasz około 750 ml soku.
Przepis na sok z malin
Składniki:
- 1 kg świeżych malin,
- 200 g cukru,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Maliny starannie przebierz i włóż do garnka.
- Owoce posyp cukrem i zalej wodą.
- Całość zagotuj często mieszając, aby maliny nie przywarły do dna.
- Zmniejsz ogień i rozgnieć maliny łyżką lub widelcem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zestaw garnek z ognia.
- Masę przepuść przez sitko wyłożone gazą (pamiętaj, aby wycisnąć co do kropelki).
- Sok z malin ponownie zagotuj.
- Zestaw garnek z ognia i przelej sok do mniejszych butelek.
- Domowy sok malinowy przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Przepis na sok z malin bez cukru
Składniki:
- 1 kg świeżych malin,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
- W przepisie na sok z malin bez cukru kluczowe znaczenie ma jakość owoców. Powinny być możliwie jak najbardziej słodkie, jędrne, różowe.
- Owoce przebierz, umyj, zdejmij szypułki i przełóż do garnka z podgrzaną wodą.
- Całość wymieszaj i rozgnieć drewnianym tłuczkiem.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać, zdejmij garnek z ognia, przykryj i przepuść masę na sok malinowy przez sitko wyłożone gazą.
- Sok z malin jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gorący wlej do butelek (lub słoików) i szczelnie zamknij.
- Butelki wstaw do dużego garnka z wodą o temperaturze 85°C i utrwal przez 15-20 minut.
fot. Adobe Stock
Właściwości soku z malin
Maliny są bogatym źródłem kwasów organicznych, antocyjanów, witamin C, E i tych z grupy B, a także składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, magnez.
Herbata z sokiem malinowym to jeden z domowych sposób na przeziębienie i gorączkę. Jest w stanie złagodzić niewielkie bóle gardła i kaszel. Znane jest również jego działanie uspokajające i regulujący pracę przewodu pokarmowego.
Sok z malin polecany jest również w okresie zmożonego wysiłku fizycznego i osłabienia odporności. Pomaga w leczeniu anemii.
Więcej przepisów na domowe przetwory: