Ratafia - słodki owocowy likier

Niezwykle słodki i pyszny napój alkoholowy

DRUKUJ PRZEPIS
Ratafia - słodki owocowy likier
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • owoce dodawane w kolejności dojrzewania: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody, morele, maliny
  • 3/4 l spirytusu na każdy kg owoców
  • 50 dag cukru na każdy kg owoców
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do dużego słoja wkładaj partiami dojrzałe owoce. Powinny być oczyszczone i rozdrobnione. Przesypuj je cukrem, zalewaj spirytusem i trzymaj pod przykryciem.
  2. Po dodaniu ostatniej porcji owoców słój szczelnie zamknij, ratafię wynieś w chłodne miejsce na 5 miesięcy.
  3. Potem ratafię przefiltruj, zlej do butelek i odstaw co najmniej na miesiąc.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Beatka/3 lata temu
Ja robię likier z malin. Jest pyszny!