Pumpkin latte

Ta dyniowa kawa to jesienny hit: zobacz przepis na pumpkin latte!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pumpkin latte fot. Fotolia
Liczba porcji: 1
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • espresso
  • 3 łyżeczki zmiksowanego miąższu dyni
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego (dobrze sprawdzi się też migdałowy lub rumowy)
  • dwie szczypty cynamonu
  • odrobina sproszkowanego imbiru
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 3/4 kubka mleka
  • bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pumpkin latte - jesienną kawę, która przywędrowała do nas z USA i szturmem podbiła serca wszystkich. Jest bardzo korzenna, aromatyczna i nieco pikantna!

  1. Przyrządź espresso.
  2. Mleko podgrzej i spień spieniaczem.
  3. Wszystkie przyprawy potrzebne do przyrządzenia pumpkin latte wymieszaj w małej miseczce.

Zupa z dyni - przepis

  1. W blenderze umieść mus dyniowy, mleko, espresso, olejek waniliowy oraz 1/2 przygotowanych przypraw.
  2. Dokładnie zblenduj, aby dynia była idealnie rozdrobniona.

Jak zrobić sernik dyniowy?

  1. Pumpkin latte przelej do kubka lub filiżanki. Najlepiej zrobić to przez sitko, aby do kawy nie wpadły cząsteczki dyni.
  2. Latte udekoruj bitą śmietaną, na wierzch wysyp resztę mieszanki przyprawowej.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kawalattedynia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/9 miesięcy temu
Woow, dyniowa kawa latte, idealna na zimowe wieczory :) Użyjcie do niej mleka dla baristów Blanco od ROTR, będzie jeszcze pyszniejsza!
/11 miesięcy temu
Polecam pomysł wypróbowany.