Przepis na sok marchewkowy - pomysł Beaty Pawlikowskiej

Z pikantną, korzenną nutą!
Weronika Kwaśniak / 01.02.2016 14:10
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na sok marchewkowy - pomysł Beaty Pawlikowskiej fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół dobrego, dojrzałego mango
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • pomarańcza
Przygotowanie:

W książce Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Soki i koktajle świata" znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów! Zobaczcie jeden z nich!

  1. Mango umyj.
  2. Przekrój je nożem wzdłuż (dookoła pestki).
  3. Chwyć w dłonie obie połówki owocu i przekręć je w odwrotne strony - w ten sposób odczepisz je od pestki.
  4. Przekrój połowy na ćwiartki. Dzięki temu łatwo wyjmiesz pestkę.
  5. Chwyć ćwiartkę mango za dwie końcówki i palcami wywróć miąższ na drugą stronę, tak żeby skórka była wklęsła, a żółty miąższ wypukły.
  6. Teraz łatwo odkleisz miąższ od skórki.
  7. Pomarańczę obraną z zewnętrznej, pomarańczowej skórki, pokrój na ósemki.
  8. Umyte jabłko pokrój na ósemki razem ze skórką.
  9. Marchewki obierz, umyj, pokrój na kawałki.
  10. Zrób sok w wyciskarce, dodając składniki na przemian, żeby wzajemnie się przenikały.

Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Soki i koktajle świata" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!

Zobacz też kilka przepisów na pierogi:

Pieczone pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze śliwkami
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi litewskie z kaszą
Pierogi z bananami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA