Napoje na gorąco i zimno z owocami

Do gorących napojów nie należy używajćszklanek do zimnych drinków, gdyż pękną po nalaniu do nich gorącej cieczy.

DRUKUJ PRZEPIS
Napoje na gorąco i zimno z owocami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Grzane wino z figami:

  • butelka czerwonego półwytrwanego wina
  • 150 ml czerwonego porto
  • 2 figi
  • 1 pomarańcza
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • kawałek laski wanilii

Poncz ananasowy:

  • 1,5 l białego wina deserowego
  • 150 ml rumu
  • 250 ml soku ananasowego
  • 1 mały ananas
  • 1 cytryna
  • 10 dag cukru
  • pół laski wanilii
  • kostki lodu

Kruszon brzoskwiniowy:

  • 1,5 l białego wina deserowego
  • 0,5 l soku pomarańczowego
  • 100 ml rumu
  • 4 pomarańcze
  • 4 brzoskwinie z kompotu
  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 2 limonki
  • 25 dag cukru
  • kostki lodu
Aqua fresca z melona i ananasa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Grzane wino z figami:

Czerwone wino i porto wlej do garnka. Wsyp cukier i przekrojoną wanilię. Dodaj pokrojoną na cząstki figę, obraną cienko skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aż napój będzie gorący. Wlej do szklanek. Udekoruj cząstkami fig.

Poncz ananasowy:

Ananasa obierz i pokrój w kostkę, posyp cukrem i skórką otartą z cytryny. Skrop sokiem cytrynowym i zalej rumem. Odstaw na godzinę. Wino i sok ananasowy razem z przekrojoną wanilią mocno podgrzej (nie gotuj!). Wlej do ananasa. Podawaj z lodem.

Kruszon brzoskwiniowy:

Pomarańcze i limonki pokrój w plastry, pozostałe owoce na małe kawałki. Przesyp cukrem, zalej rumem. Po 2–3 godzinach wlej schłodzone wino i sok pomarańczowy. Wymieszaj i włóż kostki lodu. Rozlej do szklanek z kawałkami owoców i kostkami lodu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)