Pigwowa nalewka

Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwowa nalewka
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 0,5 litra miodu
  • ok. 0,5 kg brązowego cukru
  • 1 l spirytusu
  • woda
Ciasto z pigwą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
ul/miesiąc temu
Pigwa jest w kształcie jabłka w kształcie gruszki i w kształcie jabłko-gruszki, na zdjęciu jest pigwa jabłkowa, pigwowiec ma mniejsze owoce.
mea/miesiąc temu
Pigwa ma kształt gruszki, a na zdjęciu są owoce pigwowca, które kształtem przypominają jabłka.
feg II/miesiąc temu
na zdjęciu jest pigwa, nie pigwowiec.
POKAŻ KOMENTARZE (8)