Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie

Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Weronika Kwaśniak / 19.09.2013 14:57
DRUKUJ PRZEPIS
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 0,5 litra miodu
  • ok. 0,5 kg brązowego cukru
  • 1 l spirytusu
  • woda
Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA