Nalewka z pigwy

Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pigwy
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg owoców pigwy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,7 l wody
  • rodzynki
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • sok z cytryny
Jak zdrowo się odżywiać? Kamila Szczawińska zdradza swój sekret!
Przygotowanie:
  1. Spirytus wymieszaj z zimną, ale przegotowaną wodą.
  2. Owoce pigwy obierz i pokrój na ćwiartki, wykrajając nasionka.
  3. Wsyp owoce do dużego słoika lub innego naczynia.
  4. Dodaj miód i cukier, kilka rodzynek i trochę soku z cytryny.
  5. Zalej spirytusem rozcieńczonym z wodą.
  6. Zakręć słoik i na 3 tygodnie odstaw w nasłonecznione miejsce.
  7. Po upływie 3 tygodni nalewkę przelej do butelek.
  8. Zamknij szczelne butelki i odstaw je w ciemne miejsce - nalewka najsmaczniejsza będzie po upływie kilku miesięcy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
drinker/miesiąc temu
Nie wiem od kogo został zerżnięty przepis.Ale na pewno autor źle rozszyfrował ilości cukru i miodu
nelon83/rok temu
dokładnie ilosc cukru na taka ilosc plynow jest dla mnie smieszna
JedynaM/rok temu
A czy ta ilość miodu i cukru wystarczy? Nalewka nie jest zbyt kwaśna?
POKAŻ KOMENTARZE (5)