POLECAMY

Nalewka z pigwy

Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.

DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pigwy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag owoców pigwy
  • 30 dag cukru
  • 3/4 litra wódki 40 proc. alk.
Przygotowanie:
  1. Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem, a następnie zalej wódką. Szczelnie zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Sprawdź i ew. dosłodź jeszcze cukrem lub miodem.
  2. Zlej do butelek, odstaw na 3–4 tygodnie, aby nalew dojrzał. Podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/2 tygodnie temu
"kuchareczek" - miód sie skrystalizuje. No chyba, że piszesz o tych tanich, z półek marketów.. A propo pseudo przepisu - właśnie, jak i czym rozcieńczyć wodę :O ? 50 dag owoców z pigwy - czy te 2-3 szt dorodnych owoców to nie za mało, na 3/4 litra wódki? To ma być nalewka czy słodka wódka smakowa?
/2 miesiące temu
W przepisie jest o pigwie, a na zdjęciu owoce pigwowca hmm...
/11 miesięcy temu
W większości nalewek używa się alkoholu do 70%, ale nie jest to reguła. Są nalewki gdzie używa się spirytus 96% którym zalewa się surowiec.. Najczęściej są to nalewki lecznicze np. nalewka czosnkowa czy bursztynowa, ale nie tylko. Więc nie wprowadzaj innych w błąd!
POKAŻ KOMENTARZE (4)