Nalewka z pigwy

Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.

DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pigwy
A. Rogalski
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag owoców pigwy
  • 30 dag cukru
  • 3/4 litra wódki 40 proc. alk.
Ciasto z pigwą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem, a następnie zalej wódką. Szczelnie zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Sprawdź i ew. dosłodź jeszcze cukrem lub miodem.
  2. Zlej do butelek, odstaw na 3–4 tygodnie, aby nalew dojrzał. Podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: nalewkipigwanalewka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
PanAAM/3 tygodnie temu
Każdy może pisać głupoty ale największa to ta ze ktoś tam zalewa owoce spirytusem. Zapamiętajcie amatorzy ze nigdy to a przenigdy podczas robienia nalewek nie należy zalewać owoców czymś co ma powyżej 70% alkoholu. Może to być dobry bimber, rozcieńczony spiryt lub wódka
POLAKanonim/miesiąc temu
Ja każdą nalewkę z czegokolwiek robię (truskawki, śliwki, czereśnie czy jak tu pigwa a raczej pigwowiec itd.) najpierw zalewam w słoju na kilka tygodni (minimum dwa tygodnie, do sześciu maksymalnie) alkoholem (wódka, spirytus, to zależy jak mocny efekt końcowy chce się uzyskać) i stawiam w miarę ciemnym miejscu codziennie potrząsając zawartością. Po tym czasie zlewam zawartość (oczywiście tylko płynną do innego naczynia np. butelek) i zasypuję (owoce w słoju) cukrem (białym czy brązowym to zależy od gustu i upodobań) i w podobnym czasie i częstotliwością potrząsam zawartością słoja stawiając go w ciepłym miejscu (słońce, okolice grzejnika itd.), co jakiś czas (kilka dni) zlewam ciekłą zawartość ze słoja. Gdy z owoców już nic nie wypływa, łączę obie (wcześniejszy alkohol i "sok" z cukrem) substancje w garnku, rozlewam do butelek i odstawiam minimum tydzień. Po tym czasie ( w zależności od owoców) można delektować się własnym wyrobem. A np. użyte tutaj owoce pigwowca można użyć jako dodatek do ... herbaty ;) A dlaczego najpierw zalewam owoce alkoholem a nie cukrem? Gdyż gdy zaczynałem "zabawę" z nalewkami zasypałem wtedy (chyba truskawki) najpierw cukrem i ... zamiast soku, miałem sfermentowaną brązową breję która tylko do wylania się nadawała, a gdy zmieniłem kolejność i najpierw owoce zalewałem alkoholem a później zasypywałem cukrem, NIGDY więcej coś takiego się nie przytrafiło a owoce zawsze nadawały się jeszcze do wykorzystania (choćby i zjedzenia).
Lef/2 lata temu
"Podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą" Przepraszam a czym się rozcieńcza wodę?
POKAŻ KOMENTARZE (4)