POLECAMY

Nalewka z pigwy

Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.

DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pigwy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag owoców pigwy
  • 30 dag cukru
  • 3/4 litra wódki 40 proc. alk.
Przygotowanie:
  1. Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem, a następnie zalej wódką. Szczelnie zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Sprawdź i ew. dosłodź jeszcze cukrem lub miodem.
  2. Zlej do butelek, odstaw na 3–4 tygodnie, aby nalew dojrzał. Podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/2 tygodnie temu
W przepisie jest o pigwie, a na zdjęciu owoce pigwowca hmm...
/9 miesięcy temu
W większości nalewek używa się alkoholu do 70%, ale nie jest to reguła. Są nalewki gdzie używa się spirytus 96% którym zalewa się surowiec.. Najczęściej są to nalewki lecznicze np. nalewka czosnkowa czy bursztynowa, ale nie tylko. Więc nie wprowadzaj innych w błąd!
/rok temu
Każdy może pisać głupoty ale największa to ta ze ktoś tam zalewa owoce spirytusem. Zapamiętajcie amatorzy ze nigdy to a przenigdy podczas robienia nalewek nie należy zalewać owoców czymś co ma powyżej 70% alkoholu. Może to być dobry bimber, rozcieńczony spiryt lub wódka
POKAŻ KOMENTARZE (3)