Nalewka z malin

Oto pyszna malinówka, czyli nalewka z malin - spróbuj!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
fot. Fotolia

Zdaniem wielu najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest kieliszek nalewki z malin. Warto więc przyrządzić ją samodzielnie! Malin używamy w proporcji 2:1 w stosunku do spirytusu. Potrzebny jest również kilogram cukru. Jeśli więc chcemy się kurować za pomocą tego pysznego specyfiku, warto już dziś zatroszczyć się o zdrowie i zrobić nalewkę z malin.

Jakie owoce wybrać do nalewki z malin?

Przede wszystkim będziemy potrzebować oczywiście soczystych malin. Warto zwrócić szczególną uwagę na samą jakość owoców - im lepszych, czyli dojrzałych, niezepsutych owoców użyjemy do nalewki, tym bardziej intensywny smak i jeszcze piękniejszy kolor będzie ona miała w przyszłości.
Jak przeliczać ilość spirytusu w stosunku do ilości owoców? Proporcja to 2:1, więc jeżeli dysponujemy litrem spirytusu, potrzebujemy 2 kilogramów malin. Oprócz tego potrzebny będzie także kilogram cukru.
Uwaga! Koniecznie jest też dodanie 0,5 l przegotowanej wody, którą rozcieńczymy spirytus. Moc alkoholu może niekorzystnie wpłynąć na białko zawarte w owocach i w efekcie na sam smak nalewki.
Jaki spirytus wybrać? Optymalnie powinniśmy zalewać owoce alkoholem o stężeniu około 60 - 70%.

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Przepis na nalewkę z malin

Maliny wkładamy do dużego słoja i zalewamy rozcieńczonym wodą spirytusem, po czym zostawiamy na około 3 tygodnie.
Bardzo ważne jest to, aby każdego dnia pamiętać o mocnym potrząśnięciu słoikiem z nalewką. To niezbędne, aby owoce prawidłowo sfermentowały!
Po około 21 dniach odcedzamy spirytus, który przelewamy w inne naczynie i odkładamy na bok. Wracamy do malin, które zasypujemy cukrem i ponownie zostawiamy na 21 dni. Musimy pamiętać, żeby codziennie mieszać słojem dla prawidłowej fermentacji!

Nalewka z czereśni na dwa sposoby

Po tym czasie odcedzamy sok z malin. Następnie wszystkie płynne składniki (spirytus odcedzany na początku oraz sok powstały potem) łączymy i przelewamy do butelek.
Tak przygotowane i szczelnie zakręcone nalewki z malin powinny postać parę dni nie niepokojone, ponieważ pozwoli im to nabrać odpowiedniego koloru.
Tak przygotowana nalewka, poza wyleczeniem lekkiego przeziębienia, a także wzmocnieniem odporności, z pewnością poprawi nastrój w chłodne dni.

Kuchnia Gotujmy: napar z hibiskusa
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
~kasiama/5 lat temu
Malinówka to mój ulubiony trunek :-)
Tulipan88/5 lat temu
Wszystkim polecam domową malinówkę. Chyba nie ma nic prostszego, a zarazem w tej swojej prostocie smaczniejszego niż domowa naleweczka malinowa w zimie. Rozgrzewa lepiej niż najlepszy grzaniec!