Nalewka z kwiatu czarnego bzu

Spróbuj już dziś!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z kwiatu czarnego bzu
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 litr wody
  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 duże cytryny
  • 1 limonka
  • 700 g cukru
  • 1 litr spirytusu
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na nalewkę z czarnego bzu!

  1. Z wody oraz cukru przygotuj syrop i odstaw do przestygnięcia.
  2. Cytryny szoruj namydloną szczoteczką, po opłukaniu gorącą wodą pokrój w plasterki i oczyść z pestek.
  3. Do wyparzonego słoja włóż opłukane i oczyszczone kwiaty czarnego bzu, przekładając plastrami cytryny.
  4. Zalej syropem, przykryj słój pergaminem i ustaw na nasłonecznionym miejscu na 10 dni.
  5. Co jakiś czas sprawdź, czy sok nie fermentuje i wymieszaj wyparzoną łyżką.
  6. Sok z kwiatów bzu zlej do garnka przez sito wyłożone gazą, wymieszaj ze spirytusem i dodaj sok z limonki.
  7. Nalewkę przelej do litrowych butelek i odstaw na 4 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając każdą z butelek.
  8. Następnie zostaw nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała i zlej ją znad osadu.
  9. Osad przesącz przez bibułę i połącz z nalewką. Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.

Zobacz inne przepisy na nalewki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)