POLECAMY

Aromatyczna i wyrazista - sprawdź przepisy na nalewkę z jeżyn

Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Aromatyczna i wyrazista - sprawdź przepisy na nalewkę z jeżyn fot. Fotolia

Nalewka z jeżyn przyrządzana na bazie dojrzałych owoców to ciekawy pomysł na ich wykorzystanie. Jest doskonałym remedium na przeziębienie podczas jesiennej pogody. Dodatek miodu, cynamonu lub anyżu urozmaici smak nalewki. Sprawdź jak przygotować aromatyczną nalewkę z jeżyn!

Nalewka z jeżyn na spirytusie

Oto składniki na nalewkę z jeżyn na spirytusie:

  • 3 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki spirytusu
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić nalewkę z jeżyn na spirytusie?

Jeżyny i maliny dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i usuwamy zanieczyszczenia. Następnie odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do dużego naczynia i zalewamy spirytusem. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy do owoców. Zasypujemy wszystko cukrem. Następnie odstawiamy całość na około 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy i przelewamy do butelek. Tak przygotowana nalewka idealnie rozgrzewa i jest dobrym remedium w czasie przeziębień.

Nalewka z jeżyn i malin

Oto składniki na nalewkę z jeżyn i malin:

  • 500 g malin
  • 4 szklanki wódki
  • szklanka cukru
  • 300 g jeżyn

Jak zrobić nalewkę z jeżyn i malin?

Maliny i jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do dużego słoika lub innego naczynia. Wlewamy wódkę i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 tygodni. Potem przelewamy przez sitko i odcedzamy całość. Tak przygotowana nalewka doskonale smakuje również z dodatkiem cynamonu.

Nalewka z jeżyn z miodem

Oto składniki na nalewkę z jeżyn i miodem:

  • 500 g jeżyn
  • 300 ml miodu
  • 3 szklanki wódki
  • laska cynamonu
  • anyż

Jak zrobić nalewkę z jeżyn i miodem?

Jeżyny myjemy pod bieżąca wodą i oczyszczamy z zanieczyszczeń. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Potem przekładamy je do dużego naczynia i zalewamy wódką. Dodajemy miód i wkładamy anyż i laskę cynamonu. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy nalewkę z jeżyn na 2-3 tygodni. Po tym czasie odcedzamy i filtrujemy. Tak przygotowana nalewka z jeżyn świetnie sprawdza się w asyście deserów lub potraw z dziczyzny.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)