Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny fot. Fotolia
Jarzębiak sprawdzi się jako lek na trawienie
/ 12.08.2013 11:45
Nalewka z jarzębiny fot. Fotolia

Przygotowanie 20 min * maceracja i leżakowanie 6 miesięcy i 2 tygodnie

Składniki na nalewkę z jarzębiny:

  • 25 dag dojrzałych owoców jarzębiny zebranych po pierwszych przymrozkach
  • 1 l spirytusu
  • 5 szklanek wody
  • 5 szklanek cukru

Sposób wykonania nalewki z jarzębiny:


  1. Owoce jarzębiny starannie umyj i osusz, oberwij z gałązek, wsyp do słoja, zalej spirytusem, szczelnie zamknij, ustaw w ciepłym, słonecznym miejscu na siedem dni. Po tym czasie zlej alkohol, przefiltruj przez watę lub bibułę filtracyjną.
  2. Z wody i cukru ugotuj syrop, gorący wlej do przefiltrowanego alkoholu, zamknij naczynie, odstaw na tydzień w ciemne miejsce, znowu przefiltruj, zlej do butelek, zamknij, odstaw na 6 miesięcy.

Niezastąpione domowe przetwory - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA