Nalewka z głogu

Naturalny lek nasercowy!

/ 8 miesięcy temu
fot. Fotolia

Nalewka z głogu jest bezcenna dla naszego organizmu. Świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni!

Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Gotowa nalewka powinna z kolei "leżakować" jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach lub nawet... po roku!

Składniki na nalewkę z głogu:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu
  • 4 szklanki spirytusu
  • 50 dag cukru
  • 6-10 goździków
  • kawałek cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania nalewki z głogu:

  1. Owoce wsypać do słoja, spirytus wymieszać ze szklanką wody, zalać głóg, szczelnie nakryć i odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
  2. Zagotować resztę wody z przyprawami, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć pianę. Zlać alkohol z owoców, wlać do syropu, mieszając. Wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni, przefiltrować, rozlać do butelek.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na nalewki:

Tagi: nalewkanapojegłóg
SKOMENTUJ (2)
Świąteczna sałatka z burakami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (2)
sekendra/8 miesięcy temu
nalewka z głogu jest wg mnie po prostu pycha
bialym/rok temu
truskawki