Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie.

DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z dzikiej róży
A. Rogalski
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • 30 dag cukru
  • 150 ml spirytusu 95% alk.
  • 1/4 litra wódki 40% alk.
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży! Pamiętaj tylko, by owoce zbierać po pierwszych przymrozkach! Ta nalewka wzmacnia cały organizm. Zbawiennie wpływa zwłaszcza na nasze nerki i cały układ pokarmowy. Ma w sobie naprawdę duże ilości witaminy C. Warto mieć ją w swojej spiżarni.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży:

  1. Owoce oczyść, usuń nasiona, umyj i osusz.
  2. Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2–3 dni potrząsaj słojem.
  3. Po 2 tygodniach wlej, zakręć słój z nalewką z dzikiej róży i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając.
  4. Zlej, przecedź i wlej do butelki.
  5. Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.
Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na nalewki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
POL/miesiąc temu
AŻ MIŁO TYLE ...........
falco2009/rok temu
"3. Po 2 tygodniach wlej, zakręć słój z nalewką z dzikiej róży" Co mam wlać po 2 tygodniach? Takie są efekty bezmyślnego kopiowania przez kogoś nie mającego pojęcia o nalewkach .
kuchareczek ci ja/3 lata temu
Przepraszam wy naprawdę z biotopu uzyskujecie PRZEMROŻONĄ RÓŻE ? Po pierwsze jest to już mazia i witaminy C jest tam 0% Róże zbiera się jeszcze twardą i nawet nie zupełnie wybarwioną ! usuwa się pestki najlepiej pod strumieniem wody ,suszy i dopiero mrozi ! Na wino robi sie PULPĘ z całych owoców i przeciera przez sito !
POKAŻ KOMENTARZE (5)