Nalewka z czarnej porzeczki

Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie Ci przypominać smaki lata!

DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z czarnej porzeczki
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg czarnych porzeczek
  • 70 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Owoce opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Nalew (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw. Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij.
  3. Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw na 6 mies.
  4. W podobny sposób możesz przygotować nalewkę: rozgniecione owoce zasyp 30 dag cukru, zalej 0,5 l spirytusu, odstaw na 4 tyg., zlej nalew. Owoce zalej 0,5 l wódki, maceruj 2 tyg., zlej nalew, owoce odciśnij. Połącz nalewy, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw na 6 mies.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Zazula/3 lata temu
Na zdjęciu jest czerwona porzeczka. :/