Nalewka z aronii

Z charakterystyczną, cierpką nutą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z aronii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag dojrzałych, nieuszkodzonych i zdrowych owoców aronii
  • 1/2 l spirytusu 50%
  • 30 dag cukru
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nalewkę z aronii!

  1. Owoce przebierz, dokładnie umyj, osącz na sicie.
  2. Wsyp do szklanego słoja, wymieszaj z cukrem, zalej spirytusem.
  3. Słój z nastawem szczelnie zamknij, pozostaw na 2 tygodnie w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
  4. Po tym czasie zlej płyn znad owoców.
  5. Płyn przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem.
  6. Rozlej do butelek, szczelnie zamknij, zakorkuj, zalakuj.
  7. Butelki z nalewką wynieś w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.
  8. W tym czasie nalewka dojrzeje nabierając pięknej, bordowej barwy i pełnego smaku z charakterystyczną, cierpką nutą.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
sedra/rok temu
nalewka z aronii jest przepyszna!
senix/rok temu
taka nalewka z aronii to zawsze duma mojego dziadka!