Nalewka rozmarynowa

Z pieprzem i cytryną!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka rozmarynowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • skórka z jednej cytryny
  • 1/2 czystej wódki
  • 5 dag cukru  
  • 1 l wody
  • 1/2 l spirytusu 96%
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nalewkę rozmarynową!

  1. Rozmaryn opłucz, osusz.
  2. Umieść w słoju razem z pieprzem i skórką zdjętą z cytryny.
  3. Zalej wódką.
  4. Szczelnie zamknij, odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  5. Płyn zlej, przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem do kawy.
  6. Dodaj do niego syrop ugotowany z cukru i wody (przestudzony) oraz spirytus.
  7. Całość szczelnie zamknij, odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
  8. Każdego dnia zamieszaj.  
  9. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zamknij.
  10. Odstaw na 4 miesiące w chłodne miejsce, by dojrzała.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
nalewka rozmarynowa to hit mojego dziadziusia