Mrożona kawa na upalny dzień

Połączenie mrożonej kawy z bitą śmietaną, cynamonem i czekoladą to znakomity wakacyjny deser
Mrożona kawa to świetny i sprawdzony sposób na orzeźwienie. Polecamy proste i szybkie pomysły jak ją przygotować.
/ 03.06.2011 11:28
Połączenie mrożonej kawy z bitą śmietaną, cynamonem i czekoladą to znakomity wakacyjny deser

Propozycja klasyczna

Dodajemy do zaparzonej kawy zimne mleko i kilka kostek lodu. Całość mieszamy za pomocą shakera, przelewamy do szklanki i gotowe.

Możemy jednak naszą kawkę urozmaicić, dodając gałkę lodów, najlepiej waniliowych. Teraz są dwie możliwości, albo wrzucamy do kawy, żeby się sama rozpuściła, albo mieszamy razem z kawą w shakerze.

Kolejna możliwość to dodanie syropu smakowego lub alkoholu. Fajne połączenie daje mrożona kawa z amaretto.

Zobacz także: Jak zrobić kostki lodu z owocami?

Kawa mrożona inaczej

Pyszny i lekki napój daje wymieszanie kawy z jogurtem naturalnym. Najlepiej, żeby nie był zbyt gęsty. Kawa musi być wystudzona, a jogurt dobrze schłodzony – wtedy się nie zważy.

Można także zmiksować kawę z kawałkiem miękkiego owocu, np. banana lub brzoskwini.

Polecamy: Jak przygotować kawę po wenezuelsku?

Kilka porad

1. Najlepiej użyć świeżo zaparzonej kawy z ekspresu, ale gdy nie mamy takiej możliwości z powodzeniem zastąpmy ją rozpuszczalną.

2. Nie przesadzajmy z ilością kostek lodu – bo sprawimy że kawa będzie zbyt wodnista i straci smak.

3. Nie mając shakera, po prostu poczekajmy aż kostki lodu się rozpuszczą i całość zamieszajmy,

4. Dbając o linię, używajmy chudego mleka, nie łączmy z lodami, bitą śmietaną i słodkimi syropami.

Jak podawać?

Kawę na zimno serwujmy w wysokich, przezroczystych szklankach z grubszego szkła.

Możemy udekorować ją bitą śmietaną, posypać czekoladą lub cynamonem.

Zobacz także: Espresso

Redakcja poleca

REKLAMA